|
5 trilyonluk tatil köyünü sokak çocuklarının eğitimi için bağışladı
İşadamı Osman Adil Demircioğlu, babasının ismini yaşatmak için İstanbul Çatalca’daki birinci sınıf tatil köyünü sokak çocuklarına bağışladı. Eski bir gazeteci olan babası Mustafa Demircioğlu’nun sık sık eğitimin önemini vurgulayarak ‘İnsanoğlunun başına ne gelirse, cahillikten gelir.’ dediğini hatırlatan hayırsever işadamı, sokak çocuklarına geçici yardımlar yerine, meslek edindirilmesi gerektiğini savunuyor.
Çatalca’ya bağlı Ovayenice köyü Çakıl Gölü kıyısındaki tatil köyü, toplam 24 bin metrekare alan üzerine kurulmuş bir kompleks. Tesisin binası, 7 bin metrekare üzerine inşa edilmiş. 80 yatak kapasiteli tesisin açık ve kapalı havuzu, avcı köşkü, kümesi, spor salonu ve konferans salonu ile 800 kişilik restoranı bulunuyor. Otelin piyasa değerinin 3 milyon Amerikan Doları’nın (yaklaşık 5 trilyon Türk Lirası) üzerinde olduğu belirtiliyor. Tesisi Umut Çocukları Derneği’ne (UÇD) bağışlayan işadamı Demircioğlu, şu şartları koymuş: “Dernek, amaçlarından sapmadığı, herhangi bir siyasi partiyle ilişkiye girmediği, yasadışı işlere bulaşmadığı ve sokaktan kazanılan çocuklara meslek edindirdiği sürece, tatil köyünü hizmetinde tutacak.”
Tatil köyü, bundan sonra babasının ismini alarak, Mustafa Demircioğlu Yaşam Okulu olarak hizmet verecek. Burada UÇD’nin sokaktan kurtardığı ve rehabilite olan çocuklara mesleki beceri kazandırılacak, iş imkanı sağlanacak. Demircioğlu da tesisi bağışlamasının sebebini şöyle açıklıyor: “Bu derneği yakından tanıyorum. Pek çok çocuğu sokaktan kurtardı ve rehabilitesini sağladı. Artık bu yöndeki misyonunu tamamladı, diyorum. Bu aşamadan sonra bu çocukların meslek öğrenmeleri lazım. Yani balık verme dönemi bitti, şimdi sıra balık tutmayı öğrenmede. İster bahçevan, ister teknisyen olsun. Ama sokaktan kurtulan gencin artık bir mesleği olsun.”
Yaşam okulu, uluslararası sokak çocuklarına yönelik hizmet veren yabancı kurum ve kuruluşlarla da ortak etkinlikler yapacak. Sokak çocuklarının kazanılmasına, eğitilmesine ve meslek edinmelerine yönelik projeler geliştirilecek. Spor, eğitim, konferanslar gibi değişik uluslararası sosyal faaliyetler yürütülecek. Geçtiğimiz haftalarda Çatalca’ya gelen Danimarkalı, Alman ve Fransız bazı sivil toplum örgütleri, bu amaçla derneğin boya, badana ve fayans gibi bazı ihtiyaçlarını karşıladı.
Yaşam okulunda sokaktan kurtulmuş çocuklara yönelik; sera projesi, hayvancılık projesi (kümes hayvancılığı), meyvecilik projesi, otelcilik projesi, süs bitkiciliği projesi, fidan üretimi projesi ve eğitim projesi (Okuma, yazma, bilgisayar, açık ilköğretim vs.) gibi projeler hayata geçirilecek. Tesis, önümüzdeki yıl hizmet vermeye başlayınca bazı bölümleri otel olarak işletilmesi halinde, sokak çocukları için ayda 15–20 bin dolar gelir getirebilecek.
UÇD Başkanı Yusuf Kulca da, burada sokak çocuklarına meslek edindirme çalışmaları yürüteceklerini belirterek, şunları söylüyor: “UÇD, sadece son iki yılda yürüttüğü faaliyetleriyle sokakta yaşayan 500 çocuğun ailesine dönmesini sağladı. Sayın Demircioğlu, büyük bir hayırseverlik örneği gösterdi. Biz de çocukların yetişmesi için elimizden gelen bütün gayreti sarf edeceğiz. Özellikle ekonomik krizin yaşandığı böyle bir dönemde bu tesisin bağışlanmasının anlamı büyük. Burada 18–25 yaş arası gençler üretime katılarak hem rehabilite olacak, hem para kazanacak. Dolayısıyla bu işsizlik ortamında meslek edinecekler. Artık sokak çocukları da toplumdan dışlanmayacak. Onurlarıyla, gururlarıyla, kendi ekmeğini kazanan insanlar olarak hayata katılacaklar.”
|